Låne penger, uten å måtte stille med sikkerhet? For deg som kun kjenner til boliglån og regelverket rundt dette, så vil ditt første møte med et forbrukslån kanskje høres rart ut. For dette er nemlig en type lån der du verken trenger å stille med egenkapital eller pant i eiendom for å låne penger – noe som er svært gunstig dersom man trenger penger til forbruk på kort tid. Men ulempen med disse lånene er at rentenivået er tilsvarende høyt, og at det kan bli ganske dyrt for deg dersom du ikke følger betalingsplanen og betaler det du skal i tide.

Hvorfor lån uten sikkerhet?

Først og fremst kan vi se litt nærmere på hvorfor man skulle trenge et lån uten sikkerhet, og hvordan disse lånene fungerer. At man ikke trenger å stille med sikkerhet betyr at kapitalen i lånet ikke er bundet til noe – man kan låne penger til akkurat hva man vil. Dette gjør det veldig fristende å ta opp et slikt lån, spesielt når man får høre at summene er opp mot 500 000 kroner. Da trenger du kanskje ikke flere grunner til hvorfor man skal ta et lån uten sikkerhet? Vanligvis låner nordmenn penger til å kjøpe seg en ferie, pusse opp hjemme eller betale ned hastegjeld og regninger. Men her er det altså helt opp til deg.

Ettersom man ikke stiller med sikkerhet for lånet, så er det banken som tar risikoen her. De har nemlig ingenting å «hente» fra deg hvis du slutter å betale for deg, og derfor setter de renten forholdsvis høyt slik at de skal få igjen for den noenlunde høye risikoen disse lånene byr på. Typisk rente for et usikret lån vil ligge på rundt 15-20 prosent, så her må man ta høyde for nokså høye avdrag under nedbetalingen.

Dette skjer når du ikke betaler

Og apropos nedbetalingen – hva skjer hvis man slutter å betale for seg? Vanligvis løper et forbrukslån med månedlige terminer, der man betaler en fast sum hver måned som inkluderer avdrag, renter og gebyrer. Siden summen er den samme hver måned, så skulle det være ganske greit å forholde seg til hva man må betale fremover. Allikevel viser det seg at mange sliter med dette, og selv om man stadig hører om nordmenns betalingsproblemer, så blir hele 98 prosent av alle forbrukslån nedbetalt. Men for de som ikke klarer å betale regningene i tide, så kan konsekvensene bli både store og dyre.

For allerede fra første dag over forfallsdato begynner en ekstra strafferente å løpe. Hvis du allerede hadde problemer med å betale det opprinnelige lånet med renter, så blir det garantert ikke noe enklere nå. Derfor er det ekstremt viktig å betale i tide, for det skal ikke mange uker til før man plutselig befinner seg i en ond sirkel der lånet vokser i størrelse i stedet for å krympe. I tillegg vil det komme krav om inkasso, og hvis man fortsatt da ikke betaler, så havner saken til inkasso. Da påløper igjen en rekke ekstra kostnader som får selv et lite lån til å plutselig bli ganske så dyrt. Dette er helt klart ingen ønskesituasjon, og noe man bør unngå så langt det lar seg gjøre.

Kan bli vanskelig å få boliglån

I tillegg til at det kan bli dyrt for deg dersom du ikke betaler et lån uten sikkerhet i tide, så vil det også få andre alvorlige konsekvenser. Når du ikke betaler for deg og saker havner til inkasso, så blir du registrert hos kredittbyråene med en betalingsanmerkning. I praksis er dette et hinder for deg hvis du skal søke om boliglån, kredittkort eller handle på faktura. Det skal svært mye til for å slippe igjennom hos bankene hvis du er oppført med en betalingsanmerkning, noe som i praksis betyr at et par ubetalte regninger på et forbrukslån kan hindre deg fra å få boliglån. Konsekvensene blir altså langt større enn at man bare må betale noen kroner ekstra i renter og gebyrer, slik at viktigheten av å betale i tide gjenspeiles her.

Som om ikke alt dette var nok, så kan det også gå så langt at du ikke selv lengre har full kontroll over lønnen din. Kreditorene går gjerne langt for å få pengene sine, og det går ikke mange måneder før Namsmannen bryter inn med tvunget lønnstrekk. Dette er ikke noe man selv kan hindre, og vil føre til at deler av lønnen din automatisk går til banken du er skyldig penger. Kanskje er dette det sparket bak som du trengte for å komme i gang med nedbetalingen? Det er sjeldent en optimal løsning, siden du på dette tidspunktet allerede har kommet langt på etterskudd med både strafferenter- og gebyrer, samtidig som du har fått betalingsanmerkninger og er nærmest svartelistet hos bankene.

Hva gjør du når du får betalingsproblemer? Refinansiering?

Så, nå som du vet hva som skjer hvis du ikke betaler lånet ditt i tide – hvordan hindrer man at dette skjer? Den enkle løsningen er naturligvis å betale regningene som kommer. Hvis du ser at dette kommer til å bli vanskelig fremover, så gjelder det å ta tak i problemene før de blir for store. Det første du bør gjøre er å ringe banken din for økonomisk rådgivning. Kanskje kommer de med en god løsning, kanskje tilbyr de å sette ned renten for deg. Eller kanskje slipper du å betale avdrag i en periode, slik at du kun må betale renter. Den totale kostnaden for lånet vil ikke bli mindre (derimot større), men du unngår konflikter med kreditorer og får litt tid på å komme deg igjen.

Et annet alternativ kan være å refinansiere gjelden. Da søker du om et nytt lån på tilsvarende sum i en annen bank, og bruker dette lånet til å betale ned gjelden du sliter med. Fordelen med dette er at du kan få lavere rente på det nye lånet, slik at det blir enklere å behandle nedbetalingen. Det som er viktig er at man gjør dette FØR man får betalingsproblemer, for det kan være vanskelig å få refinansiert dersom man har betalingsanmerkninger eller inkasso.

Uncategorized