Norsk krim er slettes ikke verst. Vi har faktisk ganske lange tradisjoner innen denne sjangeren, og til og med vår egen forening for alle som jobber med krimlitteratur. Rivertonklubben heter den, og ble stiftet i 1972. Navnet er tatt fra et av de flere pseudonymene til forfatteren Sven Elvestad (Stein Riverton).

Denne artikkelen skrev vi for å hjelpe deg med å finne inspirasjon og tips til gode krimbøker og forfattere. Siden Rivertonklubben allerede er nevnt, kan vi starte der!

Følg med på hvem som får Rivertonprisen

Krimforfatternes forening deler hvert år ut den såkalte Den gylne revolver, eller Rivertonprisen som den også kalles. Den som får revolveren har garantert peiling på hva hun eller han driver med. Juryen, siden den består av forfattere som selv jobber innen sjangeren, er nok blant de mest kresne kritikerne. Begrunnelsene for tildelingen finner du på klubbens egne sider. Bruk begrunnelsene som en bank for tips til den neste krimboka du skal lese!

De siste års vinnere inkluderer topp krimforfattere som Jørn Lier Horst, Karin Fossum, Tom Egeland, Jon Michelet, mens i fjor (2017) gikk revolveren til Aslak Nore for hans bok ”Ulvefellen”.

Lista over tidligere vinnere går helt tilbake til året klubben ble stiftet (1972). Vi kjenner til krimelskere og boksirkler som har tatt mål av seg å lese samtlige av bøkene som ble tildelt Den gylne revolver. Kanskje noe for deg også?

Mer inspirasjon fra Rivertonklubben

Om du er spesielt interessert i krimbøker og bosatt på Østlandet, anbefaler vi at du tar turen innom Rivertonrommet på Litteraturhuset i Oslo. Der finner du en omfattende samling krimlitteratur som garantert vil gi deg tips om forfattere verdt å lese. I begynnelsen besto biblioteket for det meste av utenlandske krimbøker, men arbeidet med en norsk samling er godt i gang. Rivertonrommet har som mål å omfatte all norsk krimlitteratur. Finner du ikke noe du vil lese i samlingen, kan du slå fast at du slettes ikke liker krim!

Les krim fra nåtidens krimkonge

Jo Nesbø er nok den de fleste vil tildele tittelen norsk krimkonge. Strengt tatt kunne man inkluderte det meste av verden i kongeriket hans, da Nesbø er blant de mest solgte forfatterne på kloden.

Mannen har en allsidig og imponerende bakgrunn som inkluderer utdannelse som siviløkonom og finansanalytiker, erfaring som aksjemegler og journalist, og låtskriver og frontfigur i et av Norges mest suksessrike popband, Di Derre. På toppen av det hele kan Nesbø skryte av å ha vært et stort fotballtalent, kronet som målscorer da han var med å vinne junior NM for Molde.

Bokinteressen fikk han nok fra moren sin som var bibliotekar. Han debuterte som forfatter med krimboka Flaggermusmannen. Boka er den første i serien om Harry Hole, og Nesbø fikk Rivertonprisen allerede på første forsøk (1997), samt den såkalte Glassnøkkelen.

Nesbøs suksess er for de fleste et kvalitetsstempel. Bøkene hans er oversatt til mer enn femti språk, og flere titalls millioner eksemplarer er solgt over hele verden. Flere av bøkene hans er filmatiserte, blant annet filmfloppen ”Snømannen” (boka er langt, langt bedre enn filmen).

Han som Dan Brown stjal idéer fra

Tom Egeland er kanskje nummer to på lista over aktive norske krimforfattere med suksess også i utlandet. Oversettelser til omtrent 30 språk vitner om dette. Egenlands gjennombrudd som krimforfatter kom med boka ”Sirkelens ende”. Plottet er temmelig egenartet, og det er gode indiser på at Dan Brown, forfatteren bak Da Vincikoden, knabbet både her og der fra Egelands historie. Egeland tok seg neppe nær av dette. Hans eget forfatterskap fikk i realiteten god drahjelp fra Da Vincikodens suksess verden over.

Per i dag har Egenland skrevet 7 bøker med samme hovedperson og lignende tematikk som i ”Sirkelens ende” (albinoen og arkeologen Bjørn Beltø). I tillegg har han fått utgitt et par grøssere, tre kriminalromaner/thrillere og et knippe barne- og ungdomsbøker.

Krimdronninga Fossum

Vi kunne naturligvis nevnt mange eksempler på norske krimforfattere som man må få med seg, men det får holde med tre. Den siste var enkel å plukke ut, nemlig dronningen av norsk krim, Karin Fossum. Hun debuterte med en diktsamling i 1974 som hun fikk Tarjei Vesaas debutantpris for, men det er bøkene om etterforskeren Konrad Sejer hun er mest kjent for. I alt har Fossum gitt ut 10 krimromaner med Sejer som hovedperson.

Fossums krim er oversatt til 25 språk og belønnet med to Rivertonpriser og en Bragepris. Hun vant den amerikanske The Gumshoe Award for beste europeiske krimroman i 2007 (for oversatt utgave av ”Djevelen holder lyset”), og ble ”runner up” (nummer to) i den britiske kåringen Crime Writers’ Associations Gold Dagger for oversettelsen av ”Elskede Poona”. Denne boka fikk også LA Times Book Prize året etter (2008).

Medier og forlag er gode kilder til tips

Norske medier har ofte gode skribenter som tar for seg bøker. Krim er i en særklasse når det gjelder popularitet, og derav er fokuset i avisene ofte rettet mot denne sjangeren. Anmeldelser av ny krim kommer fortløpende, mens avisene ofte også anbefaler bøker i bestemte perioder. Det samme gjelder NRK og flere andre riksmedier. Før påske er en gjenganger, vi leser jo ”alle” påskekrim! Følger du med i Dagbladet, på NRK, Dagens Næringsliv, og så videre, finner du garantert gode tips om spennende lesning.

De store forlagene gir deg også god oversikt over norske krimforfattere. Som oftest finner du en omtale av både forfatter og bøkene hun eller han har skrevet. Riktignok har forlagene en økonomisk interesse av at du lar deg inspirere. Dermed kan det hende omtalene deres blir noe rosenrøde uansett kvalitet. Men, som en informasjonskilde er nettsidene deres svært nyttige. Du kan også sjekke forskjellige bokklubber som har med krim og gjøre inkludert Bokklubben Krim og Spenning samt Krimklubben Tanum

Stein Rivertons ”Jernvognen” og andre godbiter

Vi er fristet til å slutte sirkelen med å gå tilbake til Stein Riverton. Hans ”Jernvognen” er nemlig kåret til tidenes beste norske krimroman. Kåringen var selvsagt foretatt av medlemmene i klubben som tok navnet sitt fra pseudonymet til Elvestad.

På andreplass i kåringen finner vi Karin Fossums ”Elskede Poona”, deretter Bernhard Borge (”De dødes tjern”), Torolf Elster (”Historien om Gottlob”) og Arthur Omre (”Smuglerne”) som øvrige topp 5. Lengre ned på liste ligger blant annet allerede nevnte Nesbø, Jon Michelet og Kjell Ola Dahl. Sistnevntes (Dahl) ”Kureren” vant Brageprisen i 2015, samt Rivertonprisen samme år, og anbefales på det varmeste.