Antallet nordmenn som tar opp forbrukslån har steget jevnt og trutt de siste årene, godt hjulpet av lave renter og høy konkurranse mellom bankene. Hva pengene benyttes til varierer kraftig, og inkluderer omtrent alt man kan tenke seg. Det finnes likevel en del gjengangere på listen over produkter og tjenester som nordmenn elsker å kjøpe. Her har vi tatt en nærmere kikk på hvor pengene tar veien.

Legg merke til at verken bil, båt eller huslån er inkludert nedenfor. Det skyldes at norske banker i dag har egne låneprodukter skreddersydd for disse produktene.

Oppussing av hjemmet

Nylig kunne Aftenposten melde om at nordmenn hadde rukket å bli verdensmestre i oppussing! Tro det eller ei – Ola og Kari Nordmann brukte nesten 70 milliarder kroner på oppussing av hjemmet i 2016. Målt i antall kroner per innbygger blir det snakk om rekordsummer. Det bør nevnes at ordet “oppussing” inkluderer både tilbygg, nybygg og renovering. Med andre ord er det ikke kun snakk om et ekstra strøk med maling på kjøkkenet, eller nye fliser på badet.

Så, hvorfor bruker nordmenn forbrukslånet til å betale for oppussing?

Store deler av utviklingen skyldes nok den rekordlave styringsrenten, som i skrivende stund ligger på magre 1%. Vi skal ikke lenger tilbake i tid enn mot slutten av 80-tallet, da norske husstander betalte nærmere 20% i effektiv rente på huslån og 40% på forbrukslån.

Konkurransen mellom bankene er tøff, og nordmenn får i dag forbrukslån nærmest kastet etter seg. Tallene tyder på at mange griper sjansen, og slår til på lån med ekstra lav rente. Å kunne pusse opp bad, kjøkken eller stue er tross alt noe mange drømmer om, og nå har vi endelig sjansen vi drømmer om. Vi nordmenn har alltid vært glade i eiendom, og oppussing er nærmest å regne som en del av folkesjela!

Men det er ikke bare oppussing som gir pengene bein å gå på.

Forbrukslån og sydenferie

Hvert år pakker hundretusenvis av nordmenn kofferten sin og vender snuta mot sydligere strøk. Her gjelder det likevel å være tidlig ute, for det tar ikke lang tid før de beste plassene hos turoperatørene har fylt seg opp med reiselystne europeere. Skal man ta med hele familien på tur kan det fort bli snakk om titusenvis av kroner i utgifter, og spørsmålet blir hvor man skal hente finansieringen?

Feriepenger tikker ikke inn på konto før i juli måned, og før den tid må man ha skaffet flybilletter, lommepenger, hotellovernatting og en lang rekke andre ting. Da passer det perfekt med et forbrukslån som gjør det mulig å finansiere hele turen til en lav kostnad. De fleste nordmenn har i dag en kapitalbuffer stående på konto, men det lønner seg ikke nødvendigvis å bruke av disse pengene. Med et forbrukslån er det fullt mulig å finansiere hele turen og slippe unna med kun noen tusenlapper i utgifter. Her sparer man faktisk penger, sammenlignet med å skulle vente helt til juli måned da prisene skyter i taket.

Nedbetaling av gjeld, forbruksvarer og mye mer

Riktig bruk av forbrukslån innebærer at man betaler tilbake beløpet man skylder innen kort tid, og dermed unngår de høye renteutgiftene som følger. Joda, noen forbrukslån er relativt billige sammenlignet med tidligere , men det er likevel ingen unnskyldning. Den effektive renten strekker seg ofte over 20% for de som har middels kredittverdighet, og det er ikke noe man ønsker å drasse rundt på i lang tid.

Så til sakens kjerne: Mange nordmenn velger å bruke forbrukslån til å betale ned gammel gjeld. Ofte er det snakk om uventede regninger og en slank kontobalanse som gjør det vanskelig å dekke regningene på kort sikt. Da frister det med et forbrukslån som kan betales ned i løpet av neste lønning, samt at man slipper inkasso og betalingsanmerkninger.

Det er heller ikke uvanlig at pengene benyttes til kjøp av elektronikk, hvitevarer og andre ting som trengs i husholdningen. Å erstatte en ødelagt vaskemaskin kan fort koste 5-6 000 kroner, og det samme gjelder mobiltelefoner, TV’er og stereoanlegg. Da er det kjekt å kunne søke om et forbrukslån og få pengene man trenger på konto innen kort tid.

Uncategorized